Sociale samenhang
Veel bewoners in het Kleiwegkwartier zijn positief over de sociale samenhang die zij ervaren. De wijk staat bekend als ‘een dorp in de grote stad’. Sociale samenhang kijkt naar een zekere samenhang in de samenleving en wil op deze manier antwoorden hebben op de vraag wat een samenleving bij elkaar houdt. Om dit te bereiken is het nodig om gedeelde normen en waarden te hanteren en ons daarbij te realiseren dat alle mensen wel gelijkwaardig zijn, maar niet gelijk. Twee pijlers zijn daarbij van belang: mensen moeten elkaar kunnen ontmoeten en mensen moeten zich aan elkaar willen verbinden. In onze sterk geïndividualiseerde samenleving is dat niet altijd vanzelfsprekend. De BOK wil een bijdrage leveren aan het in stand houden van de sociale samenhang in de wijk en die bevorderen waar nodig. Op straatniveau worden bewoners gestimuleerd om iets voor elk te doen en contact met elkaar te leggen en te onderhouden. Dat kan bijvoorbeeld via opzoomermee
Ontmoeten
Het is voor de mens en voor de buurt belangrijk wanneer mensen elkaar een beetje leren kennen. Hondenbezitters komen elkaar vaak tegen, maken een praatje met elkaar en worden op deze manier ‘vertrouwde vreemden’ van elkaar. Vaak zie je ouders voor de school staan bij het halen en brengen van de kinderen en praten met elkaar. Deze plekken voor de school en de honden uitlaatplekjes zijn ‘betekenisvolle ontmoetingsplekken’ geworden. Ook de Buurttuin het Zwembad https://www.facebook.com/groups/171650523042173/ speeltuin De Torteltuin https://www.detorteltuin-rotterdam.nl en andere speelplekjes kunnen deze betekenis hebben. Mensen ontmoeten elkaar op de Kleiweg, in het Melachtonpark en langs de Rotte https://www.ookditisderotte.nl en maken met elkaar een praatje. Al deze ontmoetingen zorgen voor samenhang in de wijk. De BOK wil deze ontmoetingsplekken in de wijk ondersteunen en uitbreiden waar dat kan.
Naast deze buitenplekken zijn er ook wat formelere betekenisvolle ontmoetingsplekken nodig, waar wijkbewoners elkaar beter leren kennen, iets voor elkaar en met elkaar doen. De Oranjekerk met haar culturele activiteiten is hier een voorbeeld van. Ook heeft de BOK dergelijke activiteiten. Elke woensdag is er in de wijkwinkel een inloop-koffieochtend en beheert het op die ochtend de bibliotheek in de Oranjekerk. Daarnaast organiseert de BOK diverse activiteiten in de wijk die het onderlinge contact kunnen verbeteren.
Verbinden
De mens heeft niet alleen behoefte aan eten, drinken en een veilige plek om te wonen. De mens heeft het ook nodig om zelf te kunnen beslissen over zijn eigen leven, wil zichzelf als zinvol ervaren en heeft behoefte aan voldoende contact met zijn directe omgeving.
Vaak zijn we lid van een formele groep, bijvoorbeeld een sportclub of vereniging. We voelen ons vaak ook lid van een informele groep, bijvoorbeeld buurtbewoner of hardloper. Van een groep ontvang je iets, maar je kunt ook iets bijdragen aan een groep en jezelf op deze manier als zinvol ervaren. Een groep fungeert als een verbinding tussen het individu/het gezin en de samenleving.
Om mensen en groepen met elkaar te verbinden is een infrastructuur nodig. De BOK is daar een voorbeeld van. Tijdens het maandelijks wijkoverleg zitten tal van mensen en groepen uit de wijk aan tafel.