Samenwerking met de Oranjekerk
Kerken als betekenisvolle ontmoetingsplek
Voorheen speelde de kerken ook een belangrijke rol in het sociale leven van mensen. Van lieverlee verloor de kerk door de verregaande secularisatie haar functie voor grote delen van de bevolking. Dit is ook gebeurd in het Kleiwegkwartier en had ook betekenis voor de samenhang (sociale samenhang) van de wijk. De gereformeerde Nassaukerk (1927) aan de Kleiweg werd gesloopt in 1992. De laatste dienst in de Rooms Katholieke Christus Koningkerk (1930) vond plaats in 2003 en stond lang leeg. Dit gemeente monument werd verbouwd tot appartementencomplex De Statenkoning. De Hervormde Oranjekerk (1934) is de enige kerk in het Kleiwegkwartier die nog in gebruik is als betekenisvolle ontmoetingsplek voor de wijk. De Adventkerk (1968) heeft een regionale functie.
De Oranjekerk
De Oranjekerk maakt deel uit van de Protestantse Kerk in Nederland (PKN). https://www.pkn-oranjekerk.nl Het gebouw huistvest zowel de ‘oude’ Oranjekerkgemeente als de gemeente Het Noorderlicht. https://noorderlichtrotterdam.nl/hillegersberg-schiebroek Naast de religieuze activiteiten heeft de kerk ook andere activiteiten. Het culturele team van de Oranjekerk organiseert inloopochtenden, culturele ochtenden van diverse aard, beheert een bibliotheek, ondersteunt de voedselbank en heeft een eigen koor.
BOK en Oranjekerk
Beide organisaties werken al weer een aantal jaren samen, met behoud van de eigen identiteit. Het kantoor van de BOK is gevestigd in de Oranjekerk. De koffie ochtenden en het beheer van de wijkbibliotheek zijn een vast onderdeel van het weekprogramma.