Een groene wijk
Het Kleiwegkwartier is een wijk met relatief gezien weinig groen in de straten. De hoofdwegen Straatweg en Rozenlaan hebben geen bomen. In de Kleiweg staat hier en daar een boom. Op de afbeelding van het bestemmingsplan is dat ook weinig groen te zien. De grootste groene bestemming is natuurlijk het Melanchtonpark. Daarnaast zijn er nog twee kleine bestemmingen te zien. Dat zijn de buurttuin Het Zwembad in de Prinses Margrietlaanbuurt en het Koeienpleintje aan de Elektroweg.
In de verschillende buurten zijn wel bomen en ander openbaar groen te vinden. Opvallend zijn de grote bomen in de Statenlaanbuurt. In de Bloemenbuurt en de Gravenbuurt zijn ook bomen en ander groen te vinden in de openbare ruimte. De straten in de Edelstenenbuurt (op de Erasmussingel na) en de Prinses Margrietlaanbuurt hebben betrekkelijk weinig openbaar groen. Wel zijn daar mooie voorbeelden te vinden van diverse vormen van een geveltuin.
Het meeste groen is te vinden in de privéruimte van woningeigenaren. Het is dus niet alleen belangrijk om meer groen in openbare ruimte van de wijk te krijgen. Het is ook belangrijk om voor- en achtertuinen zoveel mogelijk te vergroenen.
De randen van de wijk
De randen van de wijk hebben aanzienlijk meer groen. Deze delen van de wijk hebben een eigen bestemmingsplan. In de Franciscusdriehoek heeft de Kleiweg links en rechts wel grote bomen en ligt daar het groene poldertje met schapen. Daarachter is de golfbaan te vinden.
De randen van de Bergse Achterplas zijn eveneens groene zones. Denk aan het zogenoemde ‘schapeneiland’ en de landtong van Lommerrijk. Een stukje verder lopen is via de Ringdijk het Berg en Broekpark te vinden. De Prinses Margrietlaanbuurt grenst aan het Prinsemolenpark. Zie voor meer informatie het VSW-jubileumboek Wonen tussen groen en water.
Het belang van groen in de stad
Het belang van bomen en ander groen in de stad is het tegengaan van hittestress. Bomen verdampen het vocht en koelen daardoor de stad. Het Kleiwegkwartier is het meest stedelijke deel van Hillegersberg Schiebroek en is daardoor in de zomer altijd een paar graden warmer dan de groene delen. Groen verbetert ook van de waterhuishouding; grondwater wordt langer vastgehouden.
Er wordt nogal eens gepleit voor de 3-30-300 formule: uit elke woning zijn drie bomen te zien, 30 procent van de wijk is groen en op 300 meter afstand is een verkoelend parkje. Groen is ook goed voor de fysieke en mentale gezondheid van mensen. Deze formule wordt steeds vaker gebruikt door gemeenten om groene plannen te maken. Toch worden ook kanttekeningen gemaakt bij de 3-30-300 formule. Joerie Meliefste bijvoorbeeld pleit voor een aanpak die beter past in Nederland. Niet alleen bomen zijn belangrijk voor de stad, maar ook struiken en gras. Dit zorgt voor een beter biodiversiteit. |
Groenclub Kleiwegkwartier
In de wijk zijn een aantal mensen die zich bezig houden met het bevorderen van meer groen in de wijk. Onder de paraplu van de BOK vormen zij de GROENCLUB KLEIWEGKWARTIER.
Het doel van de Groenclub is;
- Om met de gemeente te overleggen zodat er meer groen komt in de openbare ruimte van de wijk.
- Wijkbewoners stimuleren en helpen de eigen voor- of achtertuinen te vergroenen.
Activiteiten
Om deze doelen te bereiken kent de groenclub een aantal activiteiten.
Netwerken
De GROENCLUB heeft contact met de gemeente, de wijkraad, ondernemers en diverse ‘groene’ organisaties die zich bezig houden met het vergroenen van de wijk. Bijvoorbeeld de Kleiweg, het Bergpolderplein en de oevers van de Rotte.
Rotterdam heeft de intentie uitgesproken om de stad groener en duurzamer te maken. https://www.rotterdam.nl/wonen-leven/bomen/ https://www.010duurzamestad.nl/wat-kan-jij-doen/
Klimaat café
De GROENCLUB organiseert een aantal keren per jaar een Klimaatcafé. Wijkbewoners kunnen daar kennismaken met leden van de GROENCLUB. Regelmatig inventariseert men tijdens een bijeenkomst de wensen en ideeën van wijkbewoners. Zo hebben studenten van de Hogeschool Van Hall Larenstein met een digitale kaart deelnemers de gelegenheid te geven om aan te geven waar er meer bomen zouden moeten komen. Ook zijn er diverse sprekers, die iets komen vertellen over groen en duurzaamheid in de stad.
Wijkwandelingen
De GROENCLUB organiseert een paar keer per jaar een wijkwandeling. Onder leiding van een Rotterdamse Boswachter en een bomenexpert van het Trompenburg Arboretum leren deelnemers meer van bomen en ander groen dat in de wijk is te vinden. Er wordt ook een bezoek gebracht aan het park, een buurttuin of het Schapeneiland.
Plantenbeurs
Tijdens de plantenruilbeurs op het Bergpolderplein is er op gezette tijden de gelegenheid om eigen stekjes met elkaar te ruilen. Dat kunnen planten zijn voor de tuin of een geveltuin. Ook kunnen er planten worden gekocht van de Botanische Tuin Kralingen, de Stadslandbouw Van Ruytenburch, Marvey Green of de stadskwekerij De Kas. In het najaar 2023 kreeg elke bezoeker een gratis boom mee om zelf te planten.