Deze paragraaf is in bewerking
Voor de annexatie
Tijdens de ontwikkeling van het Kleiwegkwartier in de jaren twintig en dertig van de vorige eeuw behoorden de meeste buurten tot de zelfstandige gemeente Hillegersberg. Alleen de huidige Edelstenenbuurt en een deel van de Schiebroeksesingel behoren in die tijd tot de zelfstandige gemeente Schiebroek.
De Wijkraad 1948
Tijdens de Tweede Wereldoorlog, op 1 augustus 1941, worden de beide gemeenten geannexeerd door de stad Rotterdam. Na de oorlog is deze maatregel niet teruggedraaid en zijn Hillegersberg en Schiebroek definitief een stadsdeel geworden. Vanaf oktober 1941 tot aan het einde van de oorlog is er geen gemeenteraad meer. De democratie is opgegeheven door de bezetter. Die wordt vrijwel direct na de oorlog weer hersteld. Om de bewoners te blijven betrekken bij het bestuur van de stad worden wijkraden ingesteld, die het College van B&W van advies konden zijn. De leden werden niet gekozen, maar aangesteld door het College. De leden waren wel een afspiegeling van de bevolking in de wijk. Hillegersberg Schiebroek krijgen in 1948 samen één Wijkraad. Die zou blijven bestaan tot eind 1982. Het Initatief Comite Kleiwegkwartier en haar opvolger de BOK hebben in die tijd veelvuldig contact met de Wijkraad. Altijd zaten er wel wijkbewoners in de Wijkraad.
Deelgemeente Hillegersberg Schiebroek
Met ingang van 11 januari 1983 is Hillegersberg Schiebroek een deelgemeente met een gekozen raad van 25 leden. De Gemeenteraad draagt een aantal bevoegdheden over aan de Deelraad. Hiermee komt de politiek weer wat dichter bij de bevoking te staan. De BOK heeft gedurende de jaren van de Deelgemeente uiteraard veel te maken gehad met deze raad.
De Gebiedscommissie
Aan het begin van deze eeuw vindt er in Nederland een politieke aardverschuiving plaats. In Rotterdam is dat net zo. Er wordt gesproken over ‘bestuurlijke drukte’. Men heeft behoefte aan daden: de overheid moet kleiner en efficienter worden. Het kabinet Rutte I doet een wetsvoorstel om de Deelgemeenten af te schaffen. Er bijven wel mogelijkheden voor lichtere vormen van binnengemeentelijke decentralisatie. Op basis van deze mogelijkheid wordt in 2014 een Gebiedscommissie geïnstalleerd. De BOK moet zich opnieuw aanpassen aan deze nieuwe situatie. De bewonersorganisaties in Hillegersberg Schiebroek gaan samenwerken en vormen een eigen fractie binnen de Gebiedscommissie. De fractie HiS wordt de grootste binnen de commissie. Na twee termijnen, dus na acht jaar worden de Gebiedscommissies weer opgeheven.